Şifre Güvenliği

Dijitalleşme ve internet neredeyse hayatımızın tamamına nüfuz ediyor ,eğitim, sağlık, yeme-içme, bankacılık gibi bir çok sektöre ihtiyaç duyduğumuzda elimizin altındaki telefondan yada bilgisayarlarımızdan yardım alıyoruz. Tek tıkla bir şeylere ulaşabilmek büyük lüks ama bu lüksün beraberinde getirdiği riskleri düşündük mü hiç ? Hepimizin telefonunda yada kişisel bilgisayarlarında çeşitli uygulamalar var gün içinde çok kısa zamanda tüm işlerimizi hallediyoruz, işin içine kolaylık girince kendimizi nasıl rahat hissediyoruz değil mi? Peki ya bunları yaparken ne derece güvendeyiz? Güvenliğimiz için yeterince tedbir alıyor muyuz?

Şifre Güvenliği
McDonald’s Twitter hesaplarının hacklendiğini 17 Mart 2017 Perşembe günü doğruladı.Hacker,hesabı kullanarak McDonald’s tarafından gönderilmediği aşikar siyasi içerikli tweetler attı.

Hacker bunu ancak McDonald’s’ın Twitter hesabına girerek yapabilirdi,bu da demek oluyor ki parolayı biliyordu.Büyük ihtimalle McDonald’s hesabına zor bir parola koymamıştı veya parola bir şekilde ele geçirildi;

McDonald’s ve Twitter meseleyi hemen çözdü.
İleride böyle durumlarla karşılaşmamak adına parola yerine kullanabileceğimiz parola sözcük grupları ve iki adımlı doğrulama yöntemlerinden bahsedelim.

Basit ve bilindik paralardan uzak durmalıyız;
Hepimiz bütün gün parolalarımızı hatırlamaya çalışırken çok yoruluyoruz yada bir sürü site için aynı parolayı kullanıyoruz.Ya da parola123 gibi aşırı basit parolalar kullanıyoruz ama hackerlar parolalarımızı çözmek için tasarlanmış yazılımlar kullanıyorlar,böyle basit parolalar kullanmak işlerini basitleştirmek oluyor.Sözcük grubu parolaları daha uzun olduğundan yüksek koruma sağlıyor.Aynı zamanda hatırlanması da kolay.

Bu Nasıl Olacak?
Parola oluştururken hesapla veya siteyle alakalı ifadeler kullanacağız.
Mesela bir yemek şirketinin parolası yemekle alakalı bir şey olabilir.Parolanın içinde boşluk,sayı,özel karakter olması daha güvenli hale getirebilir. Parolalar da yapılan harf oyunlarıda işe yarar yollardan biri mesela “i” harfi yerine ”1”, “a” yerine “@“ kullanmak.
Sözcük parolaların bir diğer özelliği boşluk içermeleri,en az 14 karakterden oluşan anahtar parolalar bulunması çok zor,güvenli parolalardır.
Ayrıca sözcük grubu parolalar siteye özgü oldukları için hep aynı parolayı kullanma alışkanlığınıda etkiliyor.

Diğer bir önlem ise iki adımlı doğrulama olarak bilinen iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi
Avantajı,iki aşamalı bir sistem olduğundan giriş yapmaya çalışan kişinin parola gibi bir şeye ek olarak telefonuna gelen bir doğrulama koduna sahip olması gerekiyor.Telefonunuza gelen mesajdaki doğrulama kodunu giriş ekranına girmeniz gerekiyor,Bu da parolaya ek olarak ekstra bir koruma sağlıyor.Günümüzde İnstagram,Twitter,Facebook gibi birçok uygulama ve web sitesi bu sistemi kullanıyor.Kullanıcı sayısı da gittikçe artıyor.
Sözcük grubu parolası ve iki adımlı doğrulama sistemini kullanarak ek güvenlik önemleri almak bizi birçok tehlikeden kurtarabilir.

-Şifremiz bize özeldir. Kimseyle ve hiçbir durumda paylaşmamalıyız.
-şifrelerimiz kolay tahmin edilebilir olmamalı.
-standartlara uygun olarak güçlü bir şifre oluşturmalıyız.
-banka uygulamalarında ve sistemlerinde kullandığımız şifreleri, özel hayatımızda kullanmamalıyız.
-banka e-posta adreslerimizi ve kullanıcı adlarımızı kişisel hayatımızda, internet ortamındaki üyeliklerde kullanmamalıyız.
-şifrelerimizi kağıda, ajandaya, telefona, bilgisayara kesinlikle yazmamalı, herkesin erişebileceği yerlerde bunları içeren dokümanlar ya da cihaz bırakmamalıyız.
-şifre yöneticisi uygulamalarından yardım alabiliriz.
-güçlü şifre için kolay hatırlanabilir algoritmalar kullanabiliriz.

Şifreleriniz ne kadar güçlü görmek isterseniz aşağıdaki teste göz atabilirsiniz.

https://password.kaspersky.com/tr/

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bültene Abone Ol
en son haberleri, duyuruları, ilanları, etkinlikleri almak için abone ol
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz