Özgeçmiş Nedir? Neden Önemlidir?
Özgeçmiş nedir ve neden önemlidir?
Özgeçmiş, neyi ne kadar bildiğinizi, neler yapabileceğinizi ifade eden, potansiyelinizi yansıtabileceğiniz, pazarlayabileceğiniz bir sunumdur. Özgeçmişinizi hazırlarken sizi hiç tanımayan birine kendinizi betimlediğinizi düşünürseniz daha iyi odaklanabilirsiniz. Sizi hiç görmemiş biri özgeçmişinizi okuduğunda ‘sizin’ kim olduğunuzu anlayabiliyor ise başarılısınız demektir. Ancak, X üniversitesinin Y bölümünden mezun sıradan bir Z kişisiyseniz, kimliğinizi tam olarak yansıtamadıysanız, özgeçmişiniz üzerinde halen çalışmanız gerektiği açıktır.
İşveren, özgeçmişinize bakarak sizinle yüz yüze mülakata karar vereceği için mülakat biletinizi düzgün hazırlamalısınız. Ayrıca unutulmamalıdır ki, tek bir özgeçmiş ile farklı pozisyonlara başvuru yapılmamalıdır. Başvuru yapacağınız işletmeye ya da kuruma göre özgeçmişiniz ayrıca düzenlenmelidir. Kastettiğim her seferinde baştan yeni bir özgeçmiş hazırlamanız değil, özgeçmişinizde küçük düzenlemeler yaparak ilgili sektöre ve pozisyona daha uygun bir şekil kazandırmanızdır.
Şimdi kısaca özgeçmişinizi nasıl hazırlayabileceğinizi basamaklarla anlatayım ama unutmadan, özellikle büyük firmalara başvuru yapıyorsanız özgeçmişinizin öncelikle ATS’lerden geçecek bir formata sahip olması gerektiğini de hatırlatmalıyım. Bunu nasıl yapabileceğinizi bir önceki yazıda paylaşmıştım. Bu yazıda ATS’yi başarıyla geçtikten sonra da İK uzmanını nasıl etkileyeceğimize odaklanacağız.
İçindekiler
Görsellik
Bir CV de önemli olan içeriktir ancak bu içeriğin nasıl sunulduğu da bir o kadar önemlidir.
Görsel olarak düzenli, neyin nerede olduğu açıkça gözüken, sade bir tasarım ve okunaklı bir yazı karakteri seçimi çok önemlidir. Bu sayede özgeçmişinize göz atan bir yetkili özgeçmişinizi hızlı şekilde tarayabilir. Yapılan çok sayıda araştırmaya göre bir uzmanın ilk izlenimi, genellikle 6 saniye içinde belli oluyor. Kendi deneyimlerimden de bunun doğru bir ifade olduğunu söyleyebilirim. Onlarca özgeçmişi tüm detaylarına kadar incelemek mümkün değildir. Bu nedenle ben de hızlı bir tarama yapıp, ilk bakışta dikkat çekenleri detaylıca incelerim. Bunu insan kaynakları yetkilisine yardımcı olmak için değil, özgeçmişinizin doğru değerlendirilmesi için yaptığınızı unutmayın. Ayrıca ATS’lerden geçmesi gereken özgeçmişinizi ‘doc’ ya da ‘text’ formatında hazırlamaya çalışın. Artık sabit bir özgeçmiş şablonunuz olduğuna göre ikinci adıma geçebiliriz.
İş İlanını İyi Anlamak
İş ilanındaki görev ve sorumlulukların, istenen yetkinliklerin sizinkilerle ne kadar eşleştiğini, benzer yetkinlikleriniz varsa bunları nasıl ifade edebileceğinizi planlayın. İş ilanındaki ve aynı meslekteki diğer ilanları tarayarak özgeçmişinizde kullanmanız gereken anahtar kelimeleri belirleyin. Burada yapılan genel yanlış, adayın iş ilanına uygun olmasını kendisinin bilmesi ama bunu işverene aktarmadaki başarısızlığıdır. Yani özgeçmişinde bunu karşıya aktaramamasıdır. “Bu iş tam bana göre” diyorsunuz ama bunu işverene de uygun bir sunumla izah etmelisiniz. Şimdi yazma işine geçebiliriz.
Giriş
İsminiz ve iletişim bilgileriniz. Önemle hatırlatmak istiyorum ki profesyonel bir e-mail adresi kullanın lütfen. ‘derbeder, çilekeş, prenses, yakışıklı, çapkın, candy, çılgın’ gibi ciddiyetten uzak e-mail adresleri kullanmayın. Türkiye’de maalesef yaş ve fotoğraf talebi de mevcut. Belirmek istiyorsanız yaşınızı sadece doğum yılınız şekilde belirtebilirsiniz. Eğer fotoğraf kullanacaksanız da bu bir etkinlikten kesilip koyulmuş olmasın. Düzgün bir vesikalık fotoğraf için stüdyoya gitmenize gerek yok. Arka fonu beyaz bir duvar önünde cep telefonuyla da çekilip koyabilirsiniz. Bunun yanı sıra ehliyetiniz ve erkek adaylar için askerlik durumu da önemli bir unsur.
Sonrasında, giriş kısmında kısa birkaç cümle ile kariyer hedeflerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu bir paragraflık ön yazı, kısaca sizin kim olduğunuzu, ilgi alanınızı ve ne yapmak istediğinizi ifade edecektir. Özgeçmişinizde başvuru yaptığınız iş ilanı ile eşleşen kilit ifadeler, dikkat çekecek vurucu noktalar bu kısımda yer alabilir. Çok uzun ya da kısa olmamasına özen gösterin. 3-4 satır idealdir.
Örneğin,
Yetkinlikler, Beceriler
Özellikle ATS’leri geçmeniz için önemli bir adım. Bu kısımda maddeler halinde bir ya da iki kelime ile becerilerinizi yazabilirsiniz. Zaman Yönetimi, Veri Analizi, Almanca, Müşteri İlişkileri… Ayrıca bilgisayar ve yazılım programı bilginiz, başarılarınız da burada bulunabilir.
Sıralama
İlk defa iş hayatına dahil olacaklar, tecrübesi az olanlar ya da farklı bir meslekte iş başvurusu yapacak adaylar için ilk önce eğitim bilgilerinin paylaşılması daha mantıklıdır. Lise ve sonrası yeterlidir. Bu kısımda aldığınız derslerin içeriklerinden kısaca bahsedebilir, başvuru yaptığınız pozisyonla bağ kurmaya çalışabilirsiniz.
Tecrübeli adaylar için öncelikle deneyimlerini yazmak, sonrasında eğitim kısmını belirtmek daha doğru olacaktır. Kronolojik olarak yeniden eskiye gidilmesi gerektiğini de unutmayın.
Eğer iş deneyimleri olan biriyseniz, yönetici pozisyonunda bir başvuru yapıyorsanız, neler yapabildiğinizden ziyade neler başardığınızı belirtmeniz daha etkili olacaktır. Yani, önceki görevlerinizin yaptığınız işe ne kattığı, iş yerinde nasıl bir fark yarattığınızı ifade etmeniz gerekir.
İş tecrübeniz yoksa ya da ilgili pozisyon için yetersizse o zaman da potansiyelinizi yansıtmanın başka bir yolunu bulmalısınız.
Diğer Kısa Notlar
Yeni mezun veya bir iki iş tecrübesi olan adayların özgeçmişlerinin bir sayfayı geçmesi, bir şeyleri yanlış yaptıklarını gösterir.
Özgeçmişinizde ne olduğu belirsiz sertifika isimleri bulunmasın lütfen. Bu sertifikaların, internetten 20 liraya dağıtıldığı bilindiğinden ön yargı yarattığı bir gerçek. Eğer sertifikayı belirli bir saat/gün harcadığınız eğitim sonunda aldıysanız, sertifikanın içeriği ile bunu da belirtmelisiniz.
Projeler ve stajlar sadece ismen bulunmamalı. Sizin bu faaliyetlerde neler yaptığınız da kısaca ifade edilmeli.
Microsoft Office bildiğinizi değil, Excel’ de makro kod yazdığınızı ya da ileri düzey Excel bildiğinizi; “Kitap okumayı seviyorum” yerine ne okumayı sevdiğinizi, mesela, bilim kurgu kitaplarına ilgi duyduğunuzu yazmalısınız. Müzik dinlemeyi, spor yapmayı da yine isimlendirerek belirtmeyi deneyin. Kendinizi ifade edin, siz olun.
Başvurduğunuz ilana göre ilgi alanlarınızı, hobilerinizi ifade şeklinizi değiştirebilirsiniz. Burası farklı olduğunuzu da ifade edebileceğiniz bir yer olabilir. Mesela sadece lisanslı voleybol oyuncusu olduğunuzu yazmak yerine, takım çalışmalarına uyumlu lisanslı bir voleybol oyuncusu olduğunuzu belirtebilirsiniz.
Zayıf olduğunuz alanları ifade etmenize gerek yok. Eğer İngilizce bilmiyorsanız “temel, az ya da orta” yazmak yerine hiç belirtmeyin. Özgeçmişinizi tarayan kişi güçlü olduğunuz özelliklerinizi hatırlasın. Olumsuz intiba bırakmak handikap yaratır. İlgili pozisyonla örtüşen becerilerinizi ön plana çıkartın.
Yazım hatalarına lütfen çok dikkat edin! Yanlış kullanılan kelimeler, noktalama işaretleri ve dil bilgisi hataları özensiz ve dikkatsiz olduğunuzu ifade eder. Bitirdikten sonra mutlaka bir arkadaşınıza gösterin. İmkânınız varsa sesli okutun. Sonra bir kez de siz okuyun. Sonra bir daha kontrol edin ve sonra bir daha.
Abarttığımı mı düşünüyorsunuz? Hiç abartmıyorum. Bence yazdıklarımı şimdi baştan bir kez daha okuyup özgeçmişinizi bir daha kontrol edin.
Özgeçmiş nedir, neden önemlidir ve nelere dikkat etmek gerekir… aklıma gelenler şimdilik bu kadar. Faydalı olmasını diliyorum.
Not: Özgeçmişinizi Word formatında mail atarsanız fırsat buldukça geri bildirimde bulunabilirim.
Soru ve önerileriniz için; akinyilmaz.cv@gmail.com
Akın Yılmaz
CV, Özgeçmiş, ATS