Bilinçli Tüketici Olmak
Yaşamsal faaliyetlerimizi gerçekleştirmek için üretmek ne kadar önemliyse tüketmek de aynı şekilde önemli bir yere sahiptir. Hatta çoğu zaman daha çok tüketmek için üretiriz. Örneğin bir şirket çalışanısınız ve ay sonunda istediğiniz ceketi alabilmek için tüm ay boyunca yöneticinizin sizden istediğini yapmak ve bir şeyler üretmek zorundasınız. Her ay bu durum değişerek devam eder ama mantık aynıdır. Bireyi etkisi altına alan tüketim ve kazanma hırsı bu döngüyü devam ettirmekte büyük bir rol oynamaktadır.
Günümüzde herkesin de farkında olduğu bir tüketim çılgınlığı bulunuyor. İhtiyaç dışında ya da ihtiyaç dahilinde olan bu durumun sizin hayatınızdaki yerini hiç düşündünüz mü? Dönemimizde önemli bir sorun haline gelen bu abartılı şekilde yapılan tüketimin başlıca nedeni fazla eşya fazla mutluluk getirir anlayışıdır. Zaman zaman bu anlayış insanlar arasında rekabete bile sebebiyet vermektedir ve git gide daha tehlikeli bir boyuta dönüşmektedir. Sizin de tüketim çılgınlığına istemeden de olsa kendinizi kaptırdığınız zamanlar oluğunu ve bu durumu farkına vardığınız anda kötü hissedip pişmanlık duyduğunuzu tahmin ediyorum. Eğer sonrasında duyduğunuz pişmanlık hissi bir şeyler satın alma isteğinizden daha üstün geliyorsa artık bir şeyleri değiştirmenin vakti gelmiş demektir.
Bilinçli bir tüketici olmak için öncelikle istek ve ihtiyaçlarınızı ayırt etmeniz gerekmektedir. O şeyin sizin için bir ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğuna karar veremiyorsanız zamana bırakmanızı öneririm. Çünkü eğer o şey sizin için bir ihtiyaçsa kendini zaten size hatırlatacaktır. Sonrasında bütçenizi belirleyip piyasada fiyatı ve performansı iyi olan ürünleri araştırıp tercih etmelisiniz. Alacağınız ürün veya hizmetin uzun ömürlü olmasına dikkat edin. Bu sizin tekrar tekrar aynı ürünü almanıza engel olacaktır ve paranız cebinizde kalacaktır. Ürün veya hizmeti satın aldıktan sonra mutlaka fiş ve fatura almayı unutmayın. Alacağınız ürünün TSE ve CE damgalarının olmasına da ayrıca dikkat edin. Üzerinde durduğumuz bu önemli maddelerin yanı sıra herhangi bir durumda hakkınızı aramak için Tüketici Hakları Derneği’ni arayarak şikayetinizi bildirin ve gereğinin yapılmasını isteyin. Bu şekilde hakkını savunan ve farkındalık seviyesi yüksek tüketiciler olursunuz.
Kaynakça: https://www.egitimsistem.com/bilincli-tuketici-nasil-olunur-62930h.htm