Tekirdağ İlinde Yer Alan Müzeler

Tekirdağ ilinde yer alan müzeler hangileri, bu müzelerde neler sergilenmekte, müzelerin sergilenen eserler haricinde dikkat çeken noktaları neler? gibi birçok soruya cevap bulabileceğiniz yazımızı okurken keyif almanız dileğiyle..

İçindekiler

1-) Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Tekirdağ’ın merkezi konumunda yer alan Ordu evi arkasında bulunan müze, 1927 yılında mimar Kazım Tahsin tarafından inşa edilmiştir. 1976 yılına kadar Vali Konağı olarak faaliyet gösteren bina, Kültür Bakanlığına devredildikten sonra yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda 1992 yılında müze statüsünde faaliyete açılmıştır. Yapı, mavi beyaz iznik çinileri ile kaplı dış görüntüsüyle kâgir yapıda olup zemin üzerine 2 kat olarak inşa edilmiştir.  Müze, girişte taş eserleri salonu, ikinci katta arkeolojik ve etnoğrafik eserler salonu ve geniş bahçesi olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Müzede, Perinthos (Marmara Ereğlisi), Heraion Teichos (Karaevlialtı), Byzante (Barbaros), Apri (Kermeyan Köyü), başta olmak üzere Tekirdağ’da yer alan ören yerlerinden çıkarılan heykeller, kabartma steller, mezar taşları ve yazıtlardan oluşan geniş eser koleksiyonuna sahiptir.  Müzenin en güdize eseri arasında yer alan Harekattepe Tümülüsü’nde ortaya çıkarılan Odrys sülalesine ait bir kralın iskeleti, mezar buluntuları, kraliyet ve rahiplik taçlarıyla birlikte etlendirilmiş şekliyle sergilenmekte olup görenlerde heyecan ve merak uyandırmaktadır. Müze, pazartesi günleri kapalı olup haftanın diğer 6 günü ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 

Odrys sülalesine ait bir kralın iskeleti

2-) Rakoczi Müzesi

Ertuğrul Mahallesinde Barbaros Caddesi üzerinde bulunan Rakoczi Müzesi, Türk evi olarak inşa edilmiştir. Osmanlıya sığınan Macar prensi olan II. Frenc Rakoczi’nin Tekirdağ’da konaklandığı ev olarak bilinmektedir. Yapı, 17.Yüzyıl Osmanlı konut mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.

Müze içerisinde Türk-Macar ilişkilerini simgeleyen eserler ile II. Frenc Rakoczi’nin kişisel eşyaları ve ailesine ait eşyalar sergilenmektedir.

Tekirdağ’da yer alan bu ev Türk -Macar dostluğunun simgesi olarak görülmektedir. Bunun yanında eski bir Tekirdağ Osmanlı evinin mimari özelliklerini bizlere anlatması açısından öneme sahip olan bu tarihi müzenin genel kültürümüzü ve ufkumuzu aydınlatması açısından mutlaka görülmesi gerekmektedir. Sergilenen eşyalardan sonra yapıdaki kalem işi süslemeler fazlasıyla dikkat çekmektedir.  

3.) Namık Kemal Evi

Tanzimat edebiyatının ünlü isimleri arasında yerini almış ve vatan şairi mahlası ile akıllara kazınmış olan şairimiz Namık Kemal 21 Aralık 1840 yılında Tekirdağ’da doğmuştur. Namık Kemal, yazar kişiliğinin yanı sıra gazeteci, devlet adamı ve şairdir. Doğmuş olduğu şehirde Namık Kemal’in hatıralarını yaşatmak adına Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, Tekirdağ Belediyesi ve Namık Kemal Derneği gibi kuruluşların katkılarıyla hazırlanmış olan müze ev 1994 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. 

Tekirdağ Namık Kemal Evi, 19.Yüzyıl’ın mimari özelliklerini taşıyan Osmanlı mimarisi dekorasyonuna uygun şekilde tasarlanmış olan bu ev geniş bir bahçe içerisine inşa edilmiştir. Evin bodrum katı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Namık Kemal’in portreleri,  yağlı boya tabloları ile donatılmıştır. Ahşaptan inşa edilmiş olan ve 6 odası bulunan evin sofasında, Namık Kemal ile ilgili kaleme alınmış eserlerin yanı sıra Namık Kemal ve ailesine ait fotoğraf albümleri, şehrin dokusunu anlatması amacıyla panolara asılmış eski Tekirdağ resimleri, Namık Kemal’e ait piyano gibi etnografik eserler sanatseverler adına sergilenmektedir. Namık Kemal Müzesi, Tekirdağ’a yolu düşenlerin mutlaka gezip görmesi gereken bir sanat evidir.

Namık Kemal Evi

Kaynakça

https://www.suleymanpasa.bel.tr/bilgi/Nam%C4%B1k-Kemal-Evi-M%C3%BCzesi–16

https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44141/tekirdag-muze-mudurlugu.html

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bültene Abone Ol
en son haberleri, duyuruları, ilanları, etkinlikleri almak için abone ol
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz