Yalın Üretim Nedir?

İçindekiler

Yalın Üretim Nedir?

“Bizim tek yaptığımız müşterinin bize sipariş verdiği andan parayı aldığımız ana kadar geçen zamana bakmaktır. Bu zamanı değer katmayan işleri azaltarak kısaltırız”

                                                                            Taiichi Ohno

Yalın üretimin babası olarak da bilinen Taiichi Ohno’ nun da dediği gibi müşteriye değer katmayan her türlü işleri azaltmalıyız. Bu noktada sorunları görebilmeli ve bu sorunları ortadan kaldırmalıyız ya da en azından minimum seviyeye indirebilmeliyiz. İşte bu noktada yalın düşünce sitemi uygulamalarıyla prosesteki fazla üretim, stok, taşımalar, beklemeler, hatalar gibi israf oluşturan sorunları tespit etmeli ve bu sorunları azaltarak kaynakları daha fazla değer yaratmaya yönlendirebiliriz. Öyleyse gelin yalın üretim nedir, temel ilkeleri nelerdir, yalın üretimde 7 temel israf nelerdir ve yalın üretim teknikleri hangileridir bir bakalım.

1 Yalın Üretim

Müşterinin istediği özelliklerdeki ürünü gene müşterinin istediği miktarda ve zamanda temin etmek üzerine kurulmuş bir sistemdir. Yalın üretim israfları azaltmak ve firmaya değer katmayı amaçlayan ve aynı zamanda temin süresini (lead time) düşürmeyi hedefleyen bir metodolojidir.

2 Yalın Üretimin Temel İlkeleri Nelerdir?

Yalın üretimin 5 temel ilkesi vardır. Bu ilkelerden ilki olan “Değer” diğer ilkelerin temelini oluşturmaktadır. Kısaca bu 5 temel ilkeye değinecek olursak;

  1. Değer: Müşterinin istediği ürün ya da hizmet için “katma değer” sağlayan her iş adımı yalın üretimde “değer” olarak tanımlanır. Bir ürüne değer katmayan her şey israftır.
  2. Değer Akışı: Süreç boyunca sadece değerin akmasını amaçlar. Yani proses boyunca değerin akmasını hedefleyen bir ilkedir.
  3. Çekme Sistemi: Çekme sistemi, müşteri siparişi verdiği andan itibaren prosesi harekete geçiren bir sistemdir. Çekme sisteminin işletilmesini sağlayan bilgi akışına da “Kanban” denir. Kanban, hangi ürünün ne zaman ne miktarda üretildiğini kontrol eden bir karttır. Proseste bilgi akışı sondan başa doğru ilerlediği için kanban kartı ile bir sonraki süreçten bir önceki sürece üretim emri olarak gönderilir. 
  4. Sürekli Akış: prosesteki katma değerli işlerin kesintisiz akmasını sağlayarak teslim süresinin optimum olmasını sağlar.
  5. Mükemmellik: Mükemmellik bitişi olmayan yalın bir yolculuktur. Sürekli iyileşmeyi ve daha iyisini amaçlar.

3 Yalın Üretimde 7 Temel İsraf (Muda)

  Yalın düşünce sisteminde değer yaratmayan her faaliyet bir israftır.

  1. Fazla Üretim: Ürün ya da hizmeti oluşturmak için kaynaklarımızı ve zamanımızı satamayacağımız bir ürün ya da hizmeti üretmek için sarf etmek israftır.
  2. Her türlü stok: Hammadde, yarı mamul, hatalı ürün, bitmiş ürün stokları gibi farklı tiplerdeki stoklar israftır. Bu stokları mümkün olduğunca ortadan kaldırmalıyız çünkü fazla stok aslında görünmeyen sorunların habercisidir.
  3. Taşımalar: Taşıma işlemi ne kadar gerekli bir işlem olarak görünse de aslında üründe herhangi bir fiziki değişime yol açmadığı için yani ürüne değer katmadığı için bir israftır.
  4. Gereksiz Hareketler: İş gücünü gereksiz hareketler ile meşgul etmek israftır.
  5. Beklemeler: Beklemeler israftır örneğin bir makinanın ürünü beklemesi ya da bir önceki prosesteki işlemi beklemesi gibi.
  6. Hatalar: Proseste oluşabilecek her türlü hata bir israftır.
  7. Fazladan Yapılan İşlemler: Yalın üretimde ikinci kez yapılan her işlem bir israftır. Bundan dolayı tek seferde istenilen ürünü istenilen özelliklerde ve kalitede üretebilmeliyiz.

4 Yalın Üretim Teknikleri Nelerdir?

  • KAIZEN
  • JIT (Just in Time)
  • VSM
  • ÇEKME SİSTEMLERİ
  • KANBAN
  • SMED
  • 5S
  • HEİJUNKA (DENGELEME)
  • JİSHUKEN (HAT VERİMLİLİĞİ)
  • POKA-YOKE
  • JIDOKA
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bültene Abone Ol
en son haberleri, duyuruları, ilanları, etkinlikleri almak için abone ol
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz