Bir BEÜ’lünün Gözünden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Bir BEÜ’lünün Gözünden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Merhaba sevgili arkadaşlar üniversite deyince aklımıza gelen ilk şey bence kendi ayakların üzerinde durabilme uğraşıdır. Gerçekten genç olduğunu anlayabilme ve kendi yaşamını kontrol edebilme durumudur. Üniversite bizlere birçok şey kazandırır teorik bilgiler, eğitimler, arkadaşlıklar ve ekonomi evet ekonomi diyorum çünkü öyle makro bir ekonomiden bahsetmiyorum hane ekonomisi yani cebinden bahsediyorum. Gelelim sosyal yaşantıya üniversite sosyal yaşamının doruğa çıktığı kurumdur. Arkadaşların veyahut bireysel olarak üniversitede sosyal yaşamın ve özgürlüğün tadını çıkaracaksın. İsteseniz simdi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini bir Beü’lü gözüyle anlatayım.
İçindekiler
1 Emeğin Başkenti Zonguldak: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
‘’Gelecek Burada Şekillenir’ sloganıyla 1992 yılında Karaelmas Üniversitesi adıyla kurulmuş ve 2012 yılında yapılan kanun değişikliğiyle üniversitenin adı Bülent Ecevit Üniversitesi olmuştur. BEÜ’de 14 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksekokul ve 9 meslek yüksekokulu bulunmaktadır. 35 bine yakın öğrencinin bulunduğu üniversitede akademik personel sayısı 1.242’dir.
Bülent Ecevit Üniversitesi, IU GreenMetric World University Ranking’e göre Türkiye’nin en yeşil üniversitesi seçilmiştir.
BEÜ’de bazı bölümlerde hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Üniversiteye kaydolduktan sonra bölümünüzde eğer hazırlık varsa İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı (muafiyet) yapılmaktadır. 60 ve üzeri puan alan öğrenciler hazırlık sınıfından muaf olur ve bir üst sınıfa geçer.
Hazırlık okuyan öğrenciler ise devamsızlık konusuna dikkat etmeli. Hocalar devamsızlığına önem vermeyen öğrencileri hazırlıkta bırakabiliyor. Hazırlık zor değil, ortalama bir çalışma ile yapılacak sınavdan 60 ve üzeri not alarak hazırlık sınıfını geçebilirsiniz.
2 Üniversite Hakkında
Öncelikle üniversitemiz deniz manzaralıdır. Yeşil ve mavinin ortasında bulunan üniversitemizin rektörü Prof. Dr. Mustafa ÇUFALI’ dır. 16.03.2018 tarihinden beri Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürütmektedir. Üniversitemiz de çan sistemi uygulanmaktadır. Ancak final sınavından 35 ten az not sistem kuralı nedeniyle hesaplanmamaktadır. Merak etmeyin girince alışıyorsunuz.
3 Kampüsten Notlar
Farabi Kampüsünde 7 gün 24 saat açık olan Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesinde 150 binden fazla basılı ve 6 milyon e-kaynak bulunmaktadır. Diğer kampüslerde de ders çalışabileceğiniz kütüphaneler bulunmaktadır. Ayrıca yapımı devam eden yeni çalışma salonu ve kütüphane bu yıl hizmete girecektir.
4 Üniversitemiz bahar şenlikleri
Her yıl ünlü sanatçıların konuk olduğu bahar şenlikleri mayısın ilk haftasında kutlanmaktadır. Geçen sene bahar şenliklerine Tuğçe Kandemir, Can Yüce ve Marul Kafa konuk olmuştur.
5 Bülent Ecevit Üniversitesi Yerleşkeleri
1- Farabi Kampüsü
Bülent Ecevit Üniversitesi Farabi Kampüsü Zonguldak şehir merkezinde bulunmaktadır. Ulaşım kolaydır, kampüs çevresinde özel yurt ve KYK yurtları bulunmaktadır.
Farabi Kampüsünde Bulunan Fakülteler
- Fen-Edebiyat Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- Güzel Sanatlar Fakültesi
- Mühendislik Fakültesi
- İlahiyat Fakültesi
- Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
2- İbni Sina Kampüsü
İbni Sina Kampüsü, Zonguldak şehir merkezine 10 km uzaklıktadır. Şehir merkezinden kampüse tek otobüs ile ulaşabilirsiniz. 2019 yılında otobüs ücreti (öğrenci) 2,50 TL’dir.
Farabi Kampüsünde Bulunan Fakülteler
- Tıp Fakültesi
- Diş Hekimliği Fakültesi
- Eczacılık Fakültesi
- Sağlık Bilimleri Fakültesi
- Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
3- İncirharmanı Kampüsü
Bu kampüste Yabancı Diller Yüksekokulu ile Konservatuar bulunmaktadır. Hazırlık okuyacak öğrenciler bu kampüste eğitim görmektedir. İncirharmanı Kampüsü, Kozlu ilçesinde bulunmaktadır. Kozlu ilçesi Zonguldak şehir merkezine 5 km uzaklıktadır.
- Bu kampüsler haricinde Alaplı, Çaycuma, Devrek, Ereğli, Gökçebey, Kilimli kampüsleri bulunmaktadır. Bu kampüsler ilçelerde olduğu için merkez kampüse uzak konumdadır.
Bülent Ecevit Üniversitesi & Yemek ve Bahar Şenlikleri
BEÜ’de hafta içi her gün 2 öğün yemek çıkmaktadır. 2019 yılı itibariyle yemek ücreti 2,00 TL’dir. Ancak öğrenciler aynı gün 2 öğün yemek yemek isterlerse 2.basışta 6,00 TL ücret kesilmektedir. Öğünde 4 çeşit farklı yemek çıkmakta ve genel anlamda öğrenciler yemeklerden memnun.
6 Üniversiteye Yakın Devlet Yurtları ve Özel Yurtlar
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ ni kazanıp yurtta kalmayı düşünenler için gerek özel gerekse devlet yurtları anlamında, kampüs ve çevresinde çok sayıda yurt yer alıyor. Bunların içindeki devlet yurtları ve iletişim bilgileri;
- ZONGULDAK-KARAELMAS YURDU
- Tipi: KIZ
- Telefon: 3722576083 – 3722910621
- Faks: 0372 257 60 91
- Adres: MİLLİ EGEMENLİK CAD. NO:186 İNCİVEZ MAH.
- HATİCE TURHAN SULTAN ÖĞRENCİ YURDU
- Tipi: KIZ
- Telefon: 0372 2576032
- Faks:
- Adres: YILDIZ SOKAK NO:30 BAHÇELİEVLER MAHALLESİ
- ZONGULDAK YURDU
- Tipi: ERKEK
- Telefon: 0372 2573425-26-2576422-23
- Faks: 0 372 2573428
- Adres: MİLLİ EGEMENLİK CAD. NO:73 İNCİVEZ MAH.
- Nesibe Hatun Kyk Kız Öğrenci Yurdu
- Adres: Esenköy Mah.Abaz Cad. No:221 Kozlu/ ZONGULDAK
- Telefon:+903722610312 +903722610313
- Abdullah Sabri Efendi Kyk Erkek Öğrenci Yurdu
- Adres: GÜNEY MAHALLESİ HÜR SOKAK NO:24 KOZLU ZONGULDAK
- Telefon:+903722200994 +903722200995
- ZONGULDAK UNİYURT
- Adres: Merkez Mah. Dr. Halim Tanyeri Cad. No:32 Kozlu/Zonguldak
- Telefon: (0372) 210 00 10
- E-Posta: zonguldak@uniyurt.com.tr
- SAYINLAR YURT HİZMETLERİ | Erkek Öğrenci Yurdu
- Adres: Demokrasi Alanı Abdi İPEKÇİ Cad. No:5 Kozlu / ZONGULDAK
- Telefon: 0372 266 61 12-0372 266 61 11-0372 266 61 10
- E-Posta: tahirsayin@sayinlaryurt.com
7 Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ulaşım İmkanı
Üniversite konum itibariyle şehir merkezinde olduğundan otobüs hattı mevcut değildir. Zonguldak’ta şehir içi ulaşım belediye ve özel halk otobüsleri, dolmuş ve taksilerle sağlanıyor. Otobüslerde “Elmas Kart” kullanılıyor. Zonguldak’ın diğer ilçelere olan ulaşımı şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla sağlanıyor. Zonguldak; Çaycuma’ya 23 km, Devrek’e 29 km, Ereğli’ye 37 km, Gökçebey’e 33 km, Kilimli’ye 7 km ve Kozlu’ya 4 km uzaklıkta.
Zonguldak’tan Karabük’e günde 4 sefer, Zonguldak’tan Gökçebey’e de günde 4 sefer tren seferi yapılıyor.
8 Gezilecek Yerler: Buraları Görmeden Mezun Olmayın!
Bilgi yarışmalarında size “Cumhuriyetin İlk Kenti Hangisidir?” sorusu sorulursa sakın seyirciye sormayın! Biz Zonguldaklılar bu bilgiyi sır gibi sakladığımızdan olsa gerek bizim dışımızda kimse doğru yanıtı bilmez. Sizinde her gittiğiniz yerden kendilerine bir şeyler getirmenizi isteyen arkadaşlarınız var mı? Peki, Zonguldak’a gittiğinizde sizden kömür isteyen olursa… Sessizce ortamdan uzaklaşın, onlara hediye edebileceğiniz daha güzel şeyler bulacaksınız.
4114 Yıllık Porsuk Ağacı
Kömür diyorduk ama yeni bir keşfimiz var. Zonguldak Alaplı’daki Tabiat Anıtı’nda dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı tescillendi.
Maden Müzesi
Mağaralar
Zonguldak’ta birçok mağara ve şelale görebilirsiniz. Hepsi yukarıda verdiğim linkteki haritada var. Ama yenilenen altyapısıyla Türkiye’nin 3. büyük mağarası olan Gökgöl Mağarasına mutlaka gidin!
Kdz. Ereğli’ye giderseniz Cehennemağzı Mağaraları’na gidebilirsiniz
Ve Filyos… Zonguldak’ın kömür dışı tarihi ve geleceği
Filyos’ta bir akrapol, iki nekrapol alan ve sular altında kalan bir antik liman’ dan oluşan Tieion Antik kentini ve yakınlarında Çaycuma ilçesindeki M.S. 3. Yüzyıl (Roma Dönemi) ne ait Kadıoğlu Mozaikleri’ni gezebilirsiniz.
9 Yemekler: Bir Kere de Olsa Muhakkak Tadın
Bu arada Zonguldak’ta Çatı Kebap her zaman tercih sebebidir. Diğer şehirlerde fazla denk gelmediğim diğer yiyeceğimiz ise “keş” (rendelenerek kullanılan sert bir peynir çeşidi). Ayrıca biz kapalı kıymalı pideye Ereğli Pidesi deriz ve Hasan Kuru’da yeriz! Devrek’te ise simit ve beyaz baklava yeriz. Tabiki Mancarı da unuıtmayınnn.
10 Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler
Zonguldak coğrafik özelliği olarak diktir ve müthiş yokuşalrı vardır. Kendi adıma söylüyorum daha önce bu kafae merdiven görmemiştim. Bir mahalleden diğer mahalleye merdiven yardımıyla rahatça ulaşabilirsiniz. Zonguldak hava durumundan bahsedecek olursak günde 4 mevsim abartısız yaşanıyor. Ynınızda mutlaka şemsiye veya yağmurluk olsun.
11 Sosyal Hayat ve Aktiviteler
Üniversitemiz konum itibariyle deniz manzaralıdır. Bu sebepten ötürü sosyal hayatın deniz manzaralı mekanlar, sahil kenarı, kamp yapacağın alanlarla geçecektir. Çadırını alıp mükemmel manzaralı yerlerde örneğin: Değirmenağzı plajı, Kent ormanı, Filyos vs yerlerde kamp yapabilme şansına sahipsin. Siz de Zonguldak gezileri sırasında festivallere rastlarsanız, katılabilir tatilinize farklı bir aktivite olanağı bulabilirsiniz. Yayla ve Bal Festivali, Karadeniz Ereğli Osmanlı Çileği Kültür Festivali, Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali, Uluslarası Gençlik Değişim Programı, Dünya Madenciler Günü, Hamsi Festivali…
12 Bir BEÜ’ lüden Tavsiyeler: Mutlaka ………. Yapın
- İlk haftanızı sadece şehri tanımaya, uyum sağlamaya ayırın.
- Yağmur ile barışık olun.
- Erasmus, Mevlana gibi değişim porğramlarına katılın.
- Yokuş çıkmaktan erinmeyin.
- Bolca kitap okuyun.
- Üniversitenin kütüphanesinden faydalanın.
- Sezai’de denize karsı ders çalışın ve terasta denize karşı cayınızı yudumlayın
13 Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tanıtım Filmi
Muammer Vural
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi/ İktisat
Tüm üniversite tanıtımları için Üniversite bölümünü ziyaret et…