Oyunlaştırma Nedir?
Oyunlaştırma Nedir?
Oyun, dünyaya geldiğimiz andan bu yana bir şekilde hayatımızda yer almaktadır. Huizanga’ya göre oyun kültürden bile daha eskidir ve oyunun özünü eğlence unsuru oluşturmaktadır. İster eğlenmek için olsun ister boş vakti değerlendirmek için ya da sadece hobi olduğu için olsun hemen hemen herkesin kısa bir dönemi bile kaplasa tercih ettiği bir seçenek olmaktadır. Oyunlar insanları etkisi altına almakta ve yeri geldiği zaman da motive kaynağı da olabilmektedir. İçerikleriyle oyunu oynayan kullanıcıların zihninde yeni bir dünya yaratarak hayal gücünün gelişiminde büyük katkılar sağlayabilmektedir.
Oyunlaştırma kavramına baktığımız zaman ise akademik ve daha bilimsel olarak yapılan tanımlarda oyundaki elementlerin ve oyun tasarımının oyun olmayan yerlerde kullanılması olarak karşımıza çıkmaktadır. 2010 yıllarının başında dijitalleşmeyle beraber daha çok tercih edilen bir durum haline gelmiştir. Dijitalleşen pazarlama dünyası ile markalar için oyunlaştırma müşteriyi etkilemek ve müşteriye daha kolay bir şekilde ulaşmanın sihirli anahtarı olmuştur. Oyunlaştırma yaparken rozet, seviye atlama, puan kazandırma gibi oyunun ödül sistemlerinden yararlanılmaktadır. Ödül sistemi potansiyel müşterinin motivasyonunu artırarak satın alma sürecini hızlandırmaktadır. Oyunlaştırmanın pazarlama sektöründe marka tanınırlığını artırmak, tüketici sadakati sağlamak, daha çok kullanıcıyı etkileyerek takipçi kazanmak gibi amaçları bulunmaktadır. Oyunlaştırma günümüz dünyasında daha çok pazarlama için kullanılıyor olsa da sadece pazarlamayla sınırlandırabileceğimiz bir kavram değildir. Eğitim, sağlık, reklam, psikoloji, turizm gibi alanlarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu gibi alanlarda kurumlar oyunlaştırma yöntemini kullanarak rakiplerinden iki adım öne geçebilme fırsatı yakalayabilmektedirler.
Örnek olarak çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan Yemeksepeti’nin oyunlaştırma uygulamasını inceleyelim. Yemeksepeti oyunlaştırmanın önemini çok iyi anlamış bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Yemeksepeti uygulamasından sipariş veren kullanıcılar puan ya da rozet kazanmaktadırlar. Kullanıcılar arasında bir rekabet oluştuğu için daha fazla satın alma davranışına gidildiği gözlemlenmektedir. Rozet ve puan kazanan kullanıcılar arasında daha fazla satın alma durumuna göre bir sıralama yapılmaktadır. O hafta ya da o ay birinci olan kullanıcı sipariş verdiği mahallenin muhtarı seçilmektedir. Muhtarlığın çeşitli indirimlerden yararlanma gibi avantajları bulunmaktadır. Bu şekilde Yemeksepeti oyunlaştırma yöntemini kullanarak müşterilerini kendine çekmekte ve bağlılık oluşturmaktadır.