Etki Alanı ve İlgi Alanının Hayatımızdaki Yeri
Etki Alanı ve İlgi Alanının Hayatımızdaki Yeri
Geçen zamana bakıp “ne çabuk” demeyen var mı aramızda?
Zaman, geriye alınamayan, telafisi olmayan kıymetli bir hazine. Zamanımızı doğru yere, doğru şekilde harcamalıyız. Zamanı daha verimli şekilde geçirmemize katkı sağlayacak olan etki alanı ve ilgi alanı kavramlarının hayatımızdaki yerini birlikte öğrenelim.
Etki alanımız, yapacaklarımızla, kararlarımızla, tercihlerimizle, davranışlarımızla bizzat etki edebileceğimiz, değiştirebileceğimiz alandır. Normal kalktığımız saatten biraz erken kalkıp yürüyüş yapmak, her akşam yarım saat az telefonla ilgilenip kitaplığımızda bekleyen kitabı okumak gibi örnekler verebiliriz. Bir yıldan uzun süredir gündemimizde olan Korona salgını etki alanımızdaki en güncel örnek. Salgının global etkisi, tüm dünyayı etkisi altına alması, yaşam şeklimizi değiştirdi. Bu durumdan yakınmak yerine mesafe kurallarına dikkat etmemiz, gereken önlemleri almamız, bu süreci olabildiğince dikkatli şekilde atlatmaya çalışmamız, etki alanımıza girer.
Proaktif insanlar, özgüven sahibi, yaşanabilecek bir sorunu önceden tespit edip konuyla alakalı çözüm yolları geliştiren, harekete geçen insanlardır. Proaktif insanlar, kendi etki alanında çalışır, çabalarının odak noktası olarak etki alanını seçer. Enerjilerini, kendilerini ve çevrelerini genişletici aktiviteler yapmak için harcarlar.
Gücümüzün bir değişiklik yapmaya yetmediği, üzerinde kontrolümüzün olmadığı, değiştiremediğimiz durumlar ilgi alanımızdır. Yağmurlu bir havanın olması, trafiğin yoğun olması, çevremizdeki kişilerin duygu ve düşünceleri gibi oldukça geniş olay ve unsurlardır.
İlgi alanımızdaki olaylara uyum sağlayıp adapte olmamız gerekir. Reaktif insanlar çabalarının odak noktası olarak ilgi alanını seçerler. Reaktif insanlar, koşullara göre hareket eden, tercihi olmayan, çevresinin etkisi altında yaşayan insanlardır. İlgi alanımıza uyum sağlamak, insanların tutum ve davranışlarına göre hareket etmemek, her bireyi olduğu gibi kabul etmek, enerji ve zaman tasarrufu yapmamızı sağlayacaktır.
Stephen Covey, Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı isimli kitabında şöyle diyor;
“Proaktif insanlar, çabalarına odak noktası olarak Etki Alanı’nı seçerler. Bir şeyler yapabilecekleri işlerin üzerinde çalışırlar. Enerjilerinin doğası pozitif, genişletici ve büyütücü olduğundan, Etki Alanları’nın da büyümesine yol açar. Diğer yandan reaktif insanlar, çabalarına odak noktası olarak İlgi Alanı’nı seçerler. Başkalarının zayıflıklarına, çevredeki sorunlara ve denetleyemedikleri koşullara odaklanırlar. Odaklandıkları nokta suçlayıcı davranışlara, reaktif bir dile ve gitgide artan bir mağduriyet duygusuna neden olur. O odaktan yayılan negatif enerji, bir şeyler yapabilecekleri alanların ihmaliyle birleştiğinde, Etki Alanları küçülür.”
Küçük bir tavsiye: Kendinizde ve çevrenizde pozitif değişiklikler istiyorsanız etki alanınıza odaklanın.
Diğer yazılarımızı görmek için tıklayınız. https://iskulubu.com/
Kaynakça:
https://www.kalderankara.org/bilgi-merkezi/makaleler/etki-alan-ilgi-alan-10