2 Farklı Üniversite, Tek Kampüs: İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü

2 Farklı Üniversite, Tek Kampüs: İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü

Üniversite.. Her sene yaklaşık 2.5 milyon insanın hayallerine ulaşmak için belirli aşamalardan geçerek geldiği yer. Bu aşamalarda yaşanan büyük problemler, bozulan psikolojiler, kavga edilen aileler ve sayısız olumsuz senaryolar. Hepsine katlanılmasının tek bir sebebi var, üniversite ve üniversite hayatı.

Her konuda olduğu gibi üniversitelerde ve kampüslerinde de büyük farklar bulunmakta ben bugün sizlere İstanbul Üniversite’sinden Avcılar Kampüsü’nden ve İşletme Fakültesi’nden bahsedeceğim. Keyifli okumalar dilerim…

İçindekiler

1 Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü: İstanbul Üniversitesi ve Gözbebeği İşletme Fakültesi

Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Darülfünun’un doğrudan devamı olarak kabul edilen ve 1933 yılına kadar Darülfünun-ı Şahane, Darülfünun-ı Osmani ve İstanbul Darülfünunu adıyla eğitim veren kurum, 1 Ağustos 1933’te İstanbul Üniversitesi adını alır ve aynı yıl 18 Kasım’da Türkiye’deki ilk ve tek üniversite olarak eğitim hayatına başlar.  2019 yılında, Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye’den giren tek üniversitedir. İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006’dan beri yer almaktadır. Üniversite, aynı zamanda Asya Pasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasındadır. Üniversiteimizde yaklaşık 73.000 lisansüstü, lisans ve ön lisans öğrencisi öğrenim görmektedir. Bu yükseköğretim işlemi 12.000 öğretim üyesi ve öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilmektedir.

Üniversitemizde 16 fakülte, 12 enstitü, 2 yüksekokul, 2 meslek yüksekokulu ve 77 araştırma merkezi bulunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa adıyla iki üniversiteye bölündükten sonra- resmiyette 6  kampüse sahiptir. Ben bu yazımda şu anda İ.Ü. Cerrahpaşa’ya bağlı olan fakat içerisinde İstanbul Üniversitesi’nin fakülteleri de olan Avcılar Kampüsü’nden ve İşletme Fakültesi’nden bahsedeceğim.

2 Üniversite Hakkında

İşletme Fakültesi

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinin temeli, 1954 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Harvard Business School tarafından kurulmuş ve bugün İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi bünyesinde lisansüstü eğitime yönelik olarak faaliyetlerini sürdüren İşletme İktisadı Enstitüsü oluşturur. Ayrıca Türkiye’nin ilk işletme fakültesidir. 1968 yılında Beyazıt‘ta öğrenime başlayan İşletme Fakültesi 1983 yılında Rumelihisar Üstü’ne taşınmış ve 1989 yılında ise Avcılar Kampüsü’ndeki bugünkü binasına gelmiştir. Fakülte bünyesinde öğrenci kulüpleri de bulunmaktadır. Bu kulüpler İşletme Kulübü, Kültür Kulübü ve Gelişim Kulübü olarak üçe ayrılır.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, tüm dünyadaki işletme okullarını akredite eden, en önemli kuruluş olan The Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB) tarafından, 2012 yılında akredite edilmiştir. Böylece İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ilk ve tek AACSB akreditasyonu alan işletme fakültesi olmuştur.

 İşletme Fakültesi Not Sistemi ve Sınavları

Fakültemizde sınavlar her dönem 2 + 1 şekilde olmakta ve sade bir düzene sahiptir. Vize – final ve finali geçemeyenler için bütünleme sınavları yapılmaktadır.

Vize (genellikle) %30, finaller ise %70 etkilemektedir. Final sınavında 60 altında not aldığınız takdirde dersi verememektesiniz. Vizenizin 100 olması da bu durumu değiştirmemektedir. Yani final sınavlarında 60 not barajı uygulanmaktadır. Aynı zamanda sınav ortalamasına göre de bir çan sistemi kullanılmaktadır. Final sınavından 60 üstü aldığınız takdirde çana takılmanız çok zordur. Vizenizin 0 – 10 gibi bir not olması lazım, yani çan sistemi öğrencilere pek ayak bağı olmuyor diyebilirim.

3 İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü Notları

Kampüsümüz Avcılar’da bulunmakta olup şehrin keyifli semtlerine (Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu vb.) asgari 1 saatlik uzaklıktadır.  Alan olarak çok ama çok büyük bir kampüs olduğunu belirtmekte fayda var. Kampüsümüzün büyük bir kısmını ormanlar oluşturmakta ve bu ormanların ayağında ise büyük bir göl bulunmakta.

Kampüsümüzde ve fakültemizde fazlaca kütüphane bulunmakta ve aynı zamanda 1 adet yeterli büyüklüğe sahip göl manzaralı yemekhanemiz vardır. Yemekhanede her gün çorba, ara sıcak veya salata, ana yemek, tatlı veya meyve çıkmaktadır. Bu 4 çeşit yemeğin fiyatı ise 3.25 TL. Yemek kalitesi içinse ortanın bir iki tık altı diyebiliriz.

Ayrıca kampüsümüzde Migros, Selfiş (lokanta) ve Espresso Lab bulunmakta. Ders aralarında buralarda keyifli zaman geçirebilir ve eğer yemekhaneye gitmek istemiyorsanız karnınızı buralarda da (tabi ki daha yüksek bir fiyata) doyurabilirsiniz.

Kampüsümüzde bahar şenlikleri uzun zamandır düzenlenmemektedir. Bu eksikleri öğrenci kulüpleri ellerinden geldiğince gidermekte olup kampüsümüzün en çok bilinen ve eğlenceli etkinliği ise İşletme Kulübü’nün düzenlediği Kariyer Şenlikleri etkinliğidir. Sosyal aktivitelerin yükünü ise yine öğrenci kulüpleri çekmekte ve kampüsü bir nebze olsun eğlenceli hale getirmeye çalışmaktadırlar.

4 Üniversiteye Yakın Devlet Yurtları Ve Özel Yurtlar

Kampüsümüze yakın mesafede 10’dan fazla yurt bulunmakta. Bunların çoğunluğu kız yurdu olup, içerisinde 3 veya 4 tane de erkek yurdu vardır. Kampüsümüzün hem devlet hem özel yurt açısından zengin bir bölgede olduğunu belirtmekte fayda var. İnternette Avcılar Kampüsü’ne yakın yurtlar diyerek arattığınızda rahatlıkla kendinize uygun olan yurdu bulabilirsiniz.

5 İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü Ulaşımı

Üniversitemize ulaşım çok çeşitli olmasa da çok kolay şekilde yapılabiliyor. Rahat bir ulaşım için herhangi bir metrobüs durağına gitmeniz yeterli olacaktır. Metrobüste Avcılar – Üniversite durağında inip, 2 dakika içerisinde kampüse ulaşabilirsiniz. Metrobüs haricinde otobüslerle de ulaşım yapılabilmektedir fakat metrobüsün rahatlığı ve kolaylığı sayesinde çoğunluk metrobüs ile ulaşımını sağlamaktadır.

6 Gezilecek Yerler

Kampüsümüz çevresinde çok gezilecek bir yer olmamasından kaynaklı ben genel olarak İstanbul’daki (ağırlıklı olarak kampüse yakın yerler) gezilecek yerler hakkında birkaç şey ekleyeceğim.

Kampüsümüze en yakın zaman geçirilecek yer Avcılar’ın iç tarafları diyebilirim, kampüsten çıkıp üst geçitten Avcılar’ın içine girebilirsiniz. Biraz daha yürümeniz durumunda sahile ve deniz manzarasına karşı kahvenizi içebilirsiniz.

Kampüsten biraz uzaklaşayım, güzel bir yerde yemek yiyeyim, kahve içeyim derseniz gidebileceğiniz en mantıklı yer Yeşilköy – Florya olacaktır. Çok ama çok güzel manzaraya karşı keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Genel olarak İstanbul’un her yeri tarih koktuğu için burada spesifik öneriler vermeme gerek olduğunu düşünmüyorum çünkü herkesin keyif aldığı ortam farklıdır. Eklemem gereken tek nokta ise eğer üniversite öğrencileriyle aynı ortamlarda eğlenmeyi seven bir kişiliğiniz varsa hafta sonlarınızı Beşiktaş veya Kadıköy’de geçirebilirsiniz.

7 Yanınızda Bulundurmanız Gerekenler

  • Kış Aylarına Dikkat Edilmeli

Evet gelelim muhteşem Avcılar iklimine… Arkadaşlar Avcılar’ı özellikle de kampüsümüzü Sibirya’nın bir tık altı olarak düşünebilirsiniz. Kampüsümüzün uzun yolunda yürürken (eğer arabanız yoksa %99 bu yoldan yürümek zorunda kalacaksınız) zatürre olmama ihtimaliniz yok. Her türlü kara kışın belirtilerini yaşayabilir, kışın çoğu zaman yağmurla sarmaş dolaş olabilirsiniz ancak kampüste şemsiye açmak gibi bir hataya düşmeyin çünkü şemsiyeniz rüzgardan kırılacak ve kampüsün hemen girişindeki çöp kutularında kendine yeni bir yer bulacaktır. Eğer zayıfsanız şemsiye gibi sizin de rüzgarla başınız belada demektir.

Kışın kalın bir palto, kaşındırmayan bir işlik ve su geçirmez botlarınızla okula gelmeyi unutmayın. Kış aylarından bahar aylarına geçerken yanınızda büyük bir çantayla okula gelseniz iyi olur. Sabah üşüdüğünüz için giydiğiniz ceketi öğlen terleyerek çıkarmak zorunda kalacaksınız.

Kısacası Avcılar kampüsünün sert bir havası var, bunu hiç unutmadan okula gelmenizi öneririm.

8 Mutlaka…….. Yapın

  • Mutlaka Öğrenci Kulüplerine Katılın

Avcılar kampüsü öyle hayal ettiğiniz bir üniversite hayatı vermeyecektir size. Bu hayatı sizin kendinize yaratmanız lazım ve bunun en kolay yolu öğrenci kulüplerine katılarak olacaktır. Öğrenci kulüpleriyle aktifliğiniz artacak ve kampüse/okula gelmeniz için kendinize bir sebep yaratmış olacaksınız.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi eğitim kalitesi olarak ortalamanın çok ama çok üstünde olan bir fakültedir. Eğer iyi bir İşletme eğitimi almak istiyorsanız buradan başka yeri tercih etmenize gerek yok diyebilirim. Fakülte ve kampüs hayatını, eğlencesini ise yazımda da bahsettiğim gibi ortalama olarak görmekteyim. Çok üzmez ama çok da sevindirmez demek en mantıklısı olacaktır. İstanbul Üniversitesi’nde Avcılar Kampüsü’nde ve İşletme Fakültesi’nde 4. seneme girmekteyim. Eğitim, eğlence, lokasyon vb. her şeyi toplu düşündüğümde ben okulumuza 6.5/10 demek isterim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, üniversite hayatınızda başarılar diliyorum.

İbrahim Acıoğlu
İstanbul Üniversitesi/İşletme 

9  İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü Tanıtım Filmi

2 Farklı Üniversite, Tek Kampüs: İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü

Tüm üniversite tanıtımları için Üniversite bölümünü ziyaret et…

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bültene Abone Ol
en son haberleri, duyuruları, ilanları, etkinlikleri almak için abone ol
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz