İçindekiler
Çanakkale Güzelyalı’da Depreme Dayanıklı Ev İlgi Topladı

“Asıl İsteğim Nasıl Ev Yapılması Gerektiğini Göstermekti”
6 Şubat 2023’te yaşanan acı facianın ardından Çanakkale halkını derin bir korku kapladı. Yaklaşan İstanbul depreminin Çanakkale’yi de etkileyeceği bilinirken yerel halk bu konuda önlemler almaya başladı.
“Depreme dayanıklı olmasını Japonya’nın deprem tecrübesi sağlıyor”
Japonya’da inşaat mühendisliği mesleğini icra eden Cevdet Demirel bizlerle buluşarak Güzelyalı’da inşaatını sürdürdüğü depreme dayanıklı evini anlattı. Evdeki tek farkın kullanılan malzemelerin fazla olması olduğunu söyleyen Demirel Türkiye’de bir an önce bu konuya daha fazla önem verilmeye başlanmazsa yaşanacaklardan koktuğunu dile getirdi.
Biraz kendinizden bahseder misiniz?
İsmim Cevdet Demirel. Japonya’da inşaat okulu okudum. Orada hangi okuldan mezun olursanız olun inşaat mühendisi olamıyorsunuz. Devletin düzenlediği bir sınav var ona girme hakkı kazanıyorsunuz. O sınavı geçebilirseniz inşaat mühendisi olabilirsiniz. Ben proje ofisinde inşaat mühendisliği yapıyorum. Buna Türkiye’de statik hesap deniyor zannedersem. Burada şu an müteahhitlik yapıyorum.
Röportaj sebebimiz Çanakkale Güzelyalı’da Japon tarzı depreme dayanıklı villa yapmanız. Bu evleri yapma fikri aklınıza tam olarak nereden geldi?
Elimde bulunan arsayı değerlendirmek istedim. Japonya’da dersini gördüğüm bu tecrübeyi Türkiye’de uygulamak istiyordum. Aynı zamanda bina nasıl yapılır diye göstermek de istiyordum, sonuçta Japonya yönetmenliğine göre bir bina yaptım.
Bu binanın temelinde tam olarak ne yatıyor? Ne sağlıyor depreme dayanıklı olmasını?
Depreme dayanıklı olmasını Japonya’nın deprem tecrübesi sağlıyor diyebilirim. Temel duvar hesapları, kiriş hesapları… Genel olarak hesaplamaya dayalı. Japonya da deprem yönetmeliği diye bir şey yok. Japonya’nın inşaat yönetmeliğine göre yapılıyor evler. Çeşitli bölgelerde sık sık 6-7 üzerinde deprem oluyor. Birinci derece deprem bölgesi. İnşaat yönetmeliğini ayrıntılı olarak şöyle diyebilirim, paspayından örnek vereyim, paspayı beton yapı ile donatı arasındaki mesafedir. Türkiye’de 2 santimdir. Japonya’da 4 santimdir, 5 santimdir, 6 santimdir yerine göre. Güven kat sayıları farklıdır.
Türkiye’deki yapılarda kullanılan kaç santim oluyor? Sizin yaptığınız inşaatta kaç santim?
Yapı elemanlarına göre değişiyor. Duvar, temel, kirişler, kolonlar hep farklı. Türkiye’de temellerin 4 veya 5 santim olması lazım. Biz 7 santim olarak kullandık. Duvarlarda 2 buçuk santimdir. Biz 5 santim olarak kullandık.
Yani bu evlerin depreme dayanıklı olmasının garantisi kullanılan malzemelerin daha fazla olması mı oluyor?
Malzemeler Türkiye’de kullanılan kullanılan malzemeyle aynı. Sadece yapım tekniği farklı. Binamızda tuğla yok, betonarmeden oluşuyor. Toki’nin yaptığı tünel kalıplara benzer ama tünel kalıbından biraz daha düşünülmüş, daha biraz daha geliştirilmiş bir sistemdir. Donatılar farklı. Türkiye’deki donatı uygulamaları çok yetersiz kalıyor.