İş Modeli Kanvası Nedir? (Bölüm 2)

İçindekiler

İş Modeli Kanvası Nedir? (Bölüm 2)

Gelin İş Modeli Kanvası’nın bileşenlerinin neler olduğuna daha detaylı bakalım.

Eğer ‘İş Modeli Kanvası Nedir? Bölüm(1)’ yazımı okumadıysanız buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

1 Müşteri Segmentleri

Bu bölüm, ürün veya hizmetinizi hedeflemeye ve satmaya çalıştığınız kişi veya şirket gruplarıdır.

Müşterilerinizi coğrafi bölge, cinsiyet, yaş, davranış, ilgi alanları gibi benzerliklere göre segmentlere ayırarak, özellikle onlara sunduğunuz çözümü özelleştirerek, onların ihtiyaçlarına daha iyi hizmet etme fırsatı verir.

Müşteri segmentlerinizi detaylı bir şekilde analiz ettikten sonra, kime hizmet edip, kimi görmezden gelmeniz gerektiğini belirleyebilirsiniz. Ardından, seçilen müşteri segmentlerinin her biri için müşteri kişilikleri oluştumalısınız.

Bir iş modelinin hedefleyebileceği farklı müşteri segmentleri vardır ve bunlar;

2 Müşteri ilişkileri

Bu bölümde, her bir müşteri segmentinizle kuracağınız ilişki türünü veya şirketinizle olan yolculukları boyunca onlarla nasıl etkileşimde bulunacağınızı belirlemeniz gerekir.

3 Dağıtım Kanalları

Bu bölüm, şirketinizin müşterilerinizle nasıl iletişim kuracağını ve müşterilerinize nasıl ulaşacağını açıklamak içindir. Kanallar, müşterilerinizin şirketinizle bağlantı kurmasını sağlayan temas noktalarıdır.

Kanallar, müşterileriniz arasında ürün veya hizmetinizin farkındalığını artırmada ve onlara değer önerilerinizi iletmede rol oynar. Kanallar ayrıca müşterilerin ürün veya hizmet satın almalarına ve satın alma sonrası destek sunmalarına olanak sağlamak için de kullanılabilir.

4 Gelir akışları

Gelir akışları, bir şirketin ürün veya hizmetlerini müşterilere satarak para kazandığı kaynaklardır. Ve bu bölümde, değer tekliflerinizden nasıl gelir elde edeceğinizi anlatmalısınız.

5 Temel Faaliyetler

İş amacınızı gerçekleştirmek için tamamlanması gereken faaliyetler/görevler nelerdir? Bu bölümde, iş modelinizin çalışması için yapmanız gereken tüm temel faaliyetleri listelemelisiniz.

Bu temel faaliyetler, değer önerisini yerine getirmeye, müşteri segmentlerine ulaşmaya ve müşteri ilişkilerini sürdürmeye ve gelir elde etmeye odaklanmalıdır.

6 Temel Kaynaklar

Değer teklifinizi yaratmak için temel faaliyetlerinizi yürütmek için ihtiyaç duyduğunuz temel kaynakları veya ana girdileri listelediğiniz yer burasıdır.

7 Kilit Ortaklar

Kilit ortaklar, temel faaliyetlerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak harici şirketler veya tedarikçilerdir. Bu ortaklıklar, riskleri azaltmak ve kaynak elde etmek için oluşturulmuştur.

8 Maliyet Yapısı

Bu bölümde, iş modelinizi işletmekle ilgili tüm maliyetleri tanımlarsınız.

Değer tekliflerinizi yaratmanın ve sunmanın, gelir akışları yaratmanın ve müşteri ilişkilerini sürdürmenin maliyetini değerlendirmeye odaklanmanız gerekecek. Ve bunu yapmak, temel kaynaklarınızı, faaliyetlerinizi ve ortaklarınızı tanımladıktan sonra daha kolay olacaktır.

İşletmeler maliyet odaklı (mümkün olduğunda maliyetleri en aza indirmeye odaklanır) ve değer odaklı (müşteriye maksimum değer sağlamaya odaklanır) olabilir.

9 Değer Önerileri

Bu, iş modeli kanvasının kalbinde yer alan yapı taşıdır. Ve bir müşteri segmentinin karşılaştığı veya müşteri segmenti için değer yaratan bir sorun için benzersiz çözümünüzü (ürün veya hizmet) temsil eder.

Bir değer önerisi benzersiz olmalı veya rakiplerinizden farklı olmalıdır. Yeni bir ürün sunuyorsanız, yenilikçi ve yıkıcı olmalıdır. Ve piyasada zaten var olan bir ürün sunuyorsanız, yeni özellikleri ve nitelikleri ile öne çıkmalıdır.

Değer önerileri, nicel (fiyat ve hizmet hızı) veya nitel (müşteri deneyimi veya tasarımı) olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bültene Abone Ol
en son haberleri, duyuruları, ilanları, etkinlikleri almak için abone ol
İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz