İstatistiklere göre, Türkiye’de kitap okuma oranı %0.1 . Cep telefonu ve internet masraflarına yaklaşık 2100 TL ayıran 4 kişilik bir aile kitaba ise yılda sadece 5,5 lira ayırıyor; ancak bu verilere rağmen CVlerin çoğunda yer alan başlıca hobi “kitap okumak” .
Olmuyor arkadaşlar, kimse inanmıyor bu duruma. Benzer istatistikler spor yapmak için de geçerli. Avrupa ülkelerinin fiziksel aktivitesiyle ilgili yayınlanan bir rapora göre Türkiye spora zaman ayırma oranı açısından son sırada yer alıyor.
Eğer inandırıcı olmak istiyorsanız gerçekçi bir şeyler yazmalısınız. Özellikle de öznel olmalısınız ve en önemlisi başvuru yapılan pozisyona uygun hobiler yazmalısınız. Nasıl mı?
Hobiler ve ilgi alanları özgeçmişinizde işverene kişiliğiniz hakkında bilgi vermelidir. İşverenin istediği unsurlarla örtüşmelidir. Bunlar genelde; bireysel karar verme ve problem çözme becerileri, iletişim, takım çalışmasına yatkınlık gibi “soft skills” dediğimiz sosyal becerlerdir.
Örneğin; ekip çalışması gerektiren bir pozisyona başvuru yaparken sevdiğiniz bir takım sporunu yazabilirsiniz.
–Voleybol oynamayı severim ya da lisanslı voleybol, futbol oyuncusuyum; takım çalışmasına uygun ve azimli olduğunuzu gösterir.
İş ilanına göre aşağıdakilere benzer örnekler de kullanabilirsiniz.
–5-8 bin parçalı pazılları severim; sabırlı, analitik düşünen biri olduğunuzu, problemlerin üstesinden gelebileceğini ifade etmiş olursunuz.
–Koşmak; yalnız çalışmaya yatkın olduğunuzu ifade edebilir.
–Strateji oyunlarını ya da satranç oynamayı seviyorum; fikir üretme ve çözüm bulmada başarılı olduğunuzu gösterebilir.
–Yakın tarih kitaplarına ilgi duyuyorum, otobiyografileri okumak; gibi hobiler sizin gerçekten okumayı sevdiğinizi gösterebilir. Çünkü spesifik bir ifade kullanmış olursunuz.
Özetle;
Hobilerim: “Futbol oynamak, seyahat etmek, kitap okumak, müzik dinlemek, satranç oynamak” gibi basmakalıp, sizi tanımlamayan bir ifade şeklinden uzak durun. Bunun yerine;
Hobilerim:
– Satranç oynamayı severim, üniversitede satranç kulübünde şampiyonluk yaşadım.
– Rus edebiyatına ilgiliyim, özellikle Dostoyevski’nin kitaplarını okumayı severim; gibi işverenin aklında resim oluşturacak, yer edecek ifadelerden oluşmalıdır.
Cümleleriniz bu kadar uzun olmak zorunda değil ancak sizi ifade etmesi gerekir.
Umarım yeterince açık ve az da olsa yararlı olmuştur.
Soru ve önerileriniz için akinyilmaz.cv@gmail.com adresine e mail atabilirsiniz.
Özgemişe Hobi Ve İlgi Alanları Nasıl Yazılır? ile birlikte şu yazıya da göz atmayı unutma!